Winterbanden

Zomerbanden / winterbanden
Wanneer moet ik van zomer naar winterband wisselen? Bij temperaturen beneden 7 graden C hebben winterbanden een kortere remweg op natte wegen dan zomerbanden. Het loopvlakrubber blijft bij lage temperaturen ook elastischer en daarom is een optimale grip op sneeuw en ijs gegarandeerd.
Niet alleen de kans op slechte weersomstandigheden is bepalend voor het moment van montage van uw winterbanden, maar bovenal die gemiddelde dagtemperatuur van 7 graden C is maatgevend. Voor Nederland betekent dit dat u het best uw winterbanden kunt laten monteren aan het eind van September. Het monteren van uw zomerbanden kan het best in April, dus rijdt u met winterbanden
als de "R" in de maand is.

Winterbanden vs. zomerbanden bij temperaturen boven 7°C:
•    Is de remweg met winterbanden langer
•    Slijten winterbanden sneller
•    Verminderen de handlingeigenschappen


Duitsland
Sinds mei 2006 geldt in Duitsland de gewijzigde paragraaf 2, artikel 3a van de Straßen- verkehrsordnung. Deze houdt in dat bij winterse omstandigheden en ongeschikte banden onder de auto, van deelname aan het verkeer moet worden afgezien. Overtredingen worden met een boete bestraft.
Verzekeringsmaatschappijen hebben veelal niets in de kleine lettertjes staan over dit onderwerp, maar niemand zal er van opkijken als men de Duitse wetgeving volgt en het de verzekerden die onaangepast rondrijden onder winterse omstandigheden, bij schade behoorlijk moeilijk zullen maken om onder de aansprakelijkheid uit te komen en derhalve niet (altijd) zullen uitkeren.

Nederland
In Nederland bestaat geen verplichting tot het hebben van winterbanden. Het ministerie heeft nog geen enkele informatie over eventueel voorgenomen beleid.
Wel blijkt uit een recente winterbandentest van de ANWB, waaruit dat het verschil tussen moderne winterbanden en zomerbanden steeds groter wordt. Waarbij deze laatste steeds ongeschikter worden voor gebruik in de winter. Men bepaalt dus uiteindelijk zelf of er geïnvesteerd wordt in de eigen veiligheid.

Oostenrijk
Ook Oostenrijk kent geen algehele verplichting. Voor bergwegen (dat is dus vrijwel het hele land) worden wel sneeuwkettingen of winterbanden verplicht gesteld. Winterbanden moeten daar een minimale profieldiepte van 4 mm hebben. Gebruik van zomerbanden in winterse omstandigheden kan van invloed zijn op aansprakelijkheid bij ongevallen en kan leiden tot verkeersboetes.

Italië
Geen algehele verplichting. Wel verkeersborden op risico wegen, waarop het gebruik van de winteruitrusting voor de auto wordt verplicht gesteld.

Frankrijk
Geen algehele verplichting. Wel verkeersborden op risico wegen, waarop het gebruik van de winteruitrusting voor de auto wordt verplicht gesteld.

Zwitserland
Kent geen wettelijke regeling, maar bij een ongeval kan het niet gebruiken van winterbanden een belangrijke rol spelen en tot strafrechtelijke vervolging leiden.

Zweden en Noorwegen
Dezelfde vereisten als Oostenrijk en Zwitserland.

* Wettelijke wijzigingen onder voorbehoud