Profiel 

APK
Het profiel in uw banden heeft als één van de taken het water dat zich op de weg bevindt tussen de groeven door af te voeren . Dit om aquaplaning te voorkomen. Het wettelijk voorgeschreven minimale bandenprofiel is 1,6 milimeter in de hoofdgroeven. Dit is een APK eis en kan in de toekomst mogelijkerwijs worden aangepast.
laser

Nieuwe autobanden
Over het algemeen hebben nieuwe banden een profieldiepte van 7 tot 9,5 millimeter en dit profiel is nodig om water en modder af te voeren zodat het contactvlak van de band directe verbinding kan houden met het wegdek. Uiteraard is een nieuwe band beter in staat het wegcontact te behouden dan een oudere maar tot een slijtagegrens van 2 millimeter zal de afname van “grip”op het wegdek acceptabel zijn.
Voor winterbanden geldt hier een grens van 4 millimeter.Tussen de profiellijnen bevinden zich Tread Wear indicatoren die door middel van een verhoogde nok het naderen van de kritieke slijtagegrens aangeven.De wet schrijft een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter voor bij personenvoertuigen.